Polenta
1,5 dl polenta
7 dl vatten
En och en halv tärning grönsaksbuljong
Olja
Koka upp vatten och lägg i buljong. Tillsätt polentan och låt puttra i ca fem minuter. Häll upp polentagröten på ett ett fat som sköljts med kallt vatten. Låt polentan svalna och stelna. Skär i lagom stora bitar och stek tills de är gyllenbruna.
Bönbollar
1 burk kidneybönor
2 dl kokat ris
0,75 dl sojamjöl (tror vetemjöl också funkar)
En halv gul lök
2 vitlöksklftor
Lite spiskummin, salt och peppar
Olja
Skölj kidneybönorna och lägg i en skål. Mosa på valfritt sätt (jag använder en potatismosare eller vad det nu heter), det blir godast om det inte är alldeles söndermosat utan är lite bitar kvar - så se opp! Tillsätt ris, pressad vitlök, hackad lök, sojamjöl och kryddor. Rör om. Skölj händerna och rulla bollar. Stek i olja tills de fått fin färg.
Avnjut gärna tillsammans med tzatziki (av sojgurt, riven gurka, vitlök, mynta och salt), paprika-, purjo-, koriander- och citronsallad samt en god vän! Det gjorde jag. Att avrunda med chokladtryffel och kaffe är inte heller helt fel. Kan till och med rekommenderas.
Mitt under skapandet såg det ut såhär.
4 kommentarer:
Vilken vän?
Oan! Han är ju en vän.
Syrra å syzterdotter hade också passat utmärkt.
Ja en POJK-vän. Ja men om jag inte svarar har jag ej hört. *ler döv*
Skicka en kommentar