onsdag 28 december 2011

Kålrotslåda

OBS. Mycket!! Räcker till fyra bröd/kak/paj (ni börjar fatta storleken?)-formar.

Ingredienser
3 stora kålrötter
1 liter havregrädde
5 dl spad (cirka)
1 buljongtärning
3 dl ströbröd
1,5 dl mörk sirap
2 tsk vitpeppar
1,5 msk malen ingefära
1,5 tsk muskot
Salt
Ströbröd och margarin (jag använde flytande) både som topping och i botten!

Gör såhär
Skala och hacka kålroten. Sätt på en enorm kastrull med vatten, salta och lägg i kålrotsbitarna. Koka tills de är mjuka. Mät upp ströbrödet i en stor bunke och häll på havregrädden. Låt svälla. Häll av kålrötterna när de kokat färdigt men spara spadet!

Sätt ugnen på 175 grader.

Mosa kålroten (jag använder som alltid min potatismosare!) med sirap, buljong uppblött i kålrotsspad samt havregrädde- och ströbrödsblandningen. Tillsätt kryddorna och eventuellt mer spad (ska vara ganska lös konstistens). Salta om du vill. Smöra och bröa formar och häll upp smeten. Toppa med ströbröd och rikligt med margarin. In i ugnen och ut igen efter 1,5-2 timmar eller när de har fått fin färg och konsistens.

Inga kommentarer: