måndag 9 september 2013

Indisk blomkålsgryta

6 portioner

1 lök
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Kummin 
Spiskummin
1 burk kikärter
1 blomkålshuvud
1/2 squash
1–2 dl vatten
2–4 msk tomatpuré
1–2 dl havregrädde
Svartpeppar
Örtsalt

Hacka lök, skiva vitlök. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Dela squashen i mindre bitar.
Stek lök, vitlök och kryddor i olja. 
Tillsätt kikärtorna (det går lika bra med egenkokta) och blomkålen och stek lite. Ha i squashen, vattnet, tomatpuré och örtsalt. 
Låt det koka tills de blir riktigt mjukt, kanske 20 minuter eller mer. Tillsätt mer vatten om det behövs. 
Rör till sist ned havregrädden och salta efter smak. 
Servera med råris och sallad. 

måndag 2 september 2013

En god gryta

Häromdagen slängde jag ihop en god och enkel gryta. 
Jag stekte en gul lök, kryddade med curry och paprika och slängde i motsvarande en burk kikärter. Sedan lät jag det stekas lite och hällde därefter i några klumpar fryst hackad spenat, två färska tomater i bitar och en burk kokosmjölk. Det hela fick koka ihop och så var det klart! Servera med ris, couscous, quinoa, bovete eller något annat gryn. 

torsdag 15 augusti 2013

Veckomatsedel

Veckomatsedel 
Risotto
Vi äter alltid den med sallad, kanske med balsamico och olivolja. 
Tomatpaj (Pajskal, riven sojaost, tomatsås, tomatskivor) med blandade bönor
Osten är alltså under tomatsåsen i det förgräddade pajskalet, så om man har en sojaost som smälter lite dåligt blir det ändå gott. Vi brukar äta kikärter eller så till. 
Ärtsoppa och pannkak(stårt)a
Ärtsoppa utan fläsk, glöm inte att blötlägga ärtorna kvällen innan. Man kan även köpa färdig i plastkorv, Änglamark har en vegansk (utan fläsk alltså). Vill ni ha recept på pannkakor utan ägg och komjölk kan jag fixa det!
Paella
Hade i kronärtskocka, gröna sojabönor och kidneybönor också. Vi åt också bröd och sallad till.
Potatis och vegopuckar, grönsaker
Couscous, falafel, sallad och kall sås
Såsen gjorde jag av sojgurt och Plamils äggfria majonäs, lite tahini ich kryddor. I salladen var det morot, gurka, tomat, majs, äpple och citronolivoljedressing. 

söndag 7 juli 2013

Matmuffins

12 st

6 dl vetemjöl (eller 1,5 dl vetegroddar+4,5 dl vetemjöl)
1 msk bakpulver
Örtsalt
~FYLLNNG~
1 dl olja
3 dl osötad växtmjölk
Frön till topping

Blanda de torra ingredienserna (som står före fylling). 
Häll i fyllningen. 
(Jag använde 1/2 pkt finhackad marinerad tofu, 2 dl riven sojaost, 1/2 hackad tomat, ett par cm finhackad purjolök, oregano och basilika. Annat som är gott i är spenat, soltorkade tomater, oliver, broccoli ... Bara fantasin sätter gränser.)
Häll på oljan och växtmjölken och rör om. 
Fördela smeten i 12 muffinsformar. (Lättast med decilitermått.)
Toppa med goda frön. 
Grädda 18–20 minuter på 225 grader. 

fredag 14 juni 2013

Toast

På café-kedjan Barista som har mycket ekologiskt och fair trade kan man nu köpa toasten ovan. Den innehåller mango, avokado, hommous, koriander och chili och var väldigt god! Priset är 65 kr. Det var inte jättemycket, men går som lättare lunch eller rejält fika!

söndag 9 juni 2013

Vitt vin

Jag ville tipsa om det här vita vinet: Stellat Organics Mandala.
Fair trade, ekologiskt, och det bästa av allt ...

Heja!
Obs! Det var gott också, trots att jag inte är en vittvinsperson.

Potatissallad i baguette

för att för mycket inte är nog! Här är Göteborgs mesta rätt. Baguette med fyllning finns i varje respektabel snabbmatshörna i lilla London. Här är vår variant med potatis, tofu och sparris-fyllning. Och MASSA dill och gräslök och citron.

 
Receptet är: koka nypotis + sparris. Hacka/strimla/tärna ovan nämnda samt tofu, rödlök, körsbärstomat, dill och gräslök och lägg i en bunke. Ha i lite kapris och citron med! gör en majonnäs enligt det första receptet som kommer upp när du googlar "vegansk majonnäs". Blanda. Lägg i en baguette och lägg lite vanlig sallad bredvid så du känner dig nyttig. Bånga!