tisdag 10 september 2013

Mixad soppa på vita bönor

Portioner: 2,
Tid: 15

½ gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 liten morot
3 dl kokta stora vita bönor
eller cannellini (från burk
eller hemkokta)
1 kvist timjan eller 1 krm torkad
1 lagerblad
3 dl vatten (eller spad+vatten)
½ grönsaksbuljongtärning
några kvistar bladpersilja
lite peppar, gärna kajenn
ev salt
några droppar pressad citron
1–2 msk pinjenötter eller pumpafrön

Hacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten.
Fräs upp lök och morot i lite olja i en kastrull utan att de tar färg. Vänd i de avrunna bönorna, timjan och lagerblad och stek några minuter.

Häll på vätskan. Använd bönspadet i burken om det smakar bra. Lägg i buljongtärning och koka i fem till sju minuter. Smaka av med peppar och salt om det behövs samt lite pressad citron.

Lyft ur lagerbladet.

Grovhacka persiljan och lägg i kastrullen. Kör med stavmixern så att allt finfördelas – eller kör soppan i matberedare.

Rosta pinjenötter eller pumpafrön i torr stekpanna under omrörning.

Servera i skålar med en sträng olivolja ringlad över soppan och rostade frön på toppen.

Receptet ohederligt snott ifrån http://dn.se/mat-dryck/recept/mixad-soppa-pa-vita-bonor/?brs=d

Inga kommentarer: