söndag 8 januari 2012

Zserbo Szelet


Zserbo Szelet (på svenska typ Gérbeaudbitar) är en ungersk bakelse skapad av av mästerkonditorn Gérbeaud under slutet av 1800-talet. Jag åt Zserbo Szelet första gången i Budapest och det var typ en större upplevelse än resten av resan. Bakelsen består av en slags pajdeg, aprikosmarmelad/sylt och malda valnötter. Toppad med chokladglasyr. Ja, den är magnifik. Har längtat efter den snart fyra år så idag var det dags att göra ett första eget försök.

Ingredienser
200 g valnötter
2,5 dl socker
9,5 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
1 msk socker
0,5 tsk bakpulver
300 gram mjölkfritt margarin
3 msk krossade linfrön + 9 msk vatten
1 pkt jäst för söta degar
1,25 dl Yofu

1 burk (ca 300 gram) aprikosmarmelad eller sylt
200 gram mörk blockchoklad
50 gram mjölkfritt margarin

Gör såhär
Mal valnötterna och blanda med 2,5 dl socker. Ställ åt sidan.

Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt. Tillsätt 300 gram margarin och knåda ihop det med mjölblandningen.
Koka upp linfrön och vatten. Låt koka i en minut. Sila bort linfröna.
Blanda linfröspadet med Yofu. Smula ner jästen och rör om noggrant. Knåda ihop blandningen med resten degen.

Dela degen i fyra och kavla ut plattor lagom stora för att passa en 30 x 25 cm stor form.



Lägg en degplatta i botten och stryk över en tredjedel av aprikosmarmeladen och därefter en tredjedel av nötblandningen. Varva likadant i tre omgångar och avsluta med den fjärde degplattan. Låt jäsa i en timme under bakduk.





Grädda i 175 grader i 45 minuter.















Låt svalna. Koka upp lite vatten i en kastrull och lägg på en värmetålig skål som lock. Smält choklad och margarin i skålen. Häll på chokladsmeten på kakan. Låt svalna igen. Dela i rutor och garnera gärna med valnötter och/eller aprikosbitar.

Legyen jó ízlés! (Enligt Google översätt är det 'låt väl smaka' på ungerska =D )

5 kommentarer:

Misan sa...

Du kanske skulle ha gjort karriär på Trianon i alla fall! Imponerande med rörliga bilder :)

Rosa sa...

Visst ;) Nytt försök med valnötsmoussebakelse kommer förhoppningsvis snart.

Suzan sa...

HJälp så gott det ser ut!

Olga sa...

Suzan - det var det! :)

Linn sa...

Otroligt god! Tack för receptet!