tisdag 31 januari 2012

Körsbärssmoothie

Körsbär, banan, sojamjölk och en gnutta vaniljsocker (pga vanilj+körsbär=sant). Och kaffe såklart. Gud, vad trodde ni?

fredag 27 januari 2012

Chips

Hörni, visste ni att Ikea har veganska potatischips med gräddfil och lök? De var inte veganska förut men nu är de det! De innehåller mjölksyra, men enligt Wikipedia:
"... mjölksyra tillverkas inte av mjölk utan av melass eller stärkelse från majs eller potatis. Därför kan även vegetariska produkter innehålla mjölksyra."

Rösti

Rösti från Ikea, tångrom från Ikea, hackad rödlök och sojgurt. Mmmm! Tack för maten, Ikea!

onsdag 25 januari 2012

PadThai med tofu

Avhämtning från Uroxen i Uppsala. I låda! Det har i flera år varit min dröm att äta ur sådan låda. Äntligen!!!

tisdag 24 januari 2012

Gryta

Grönsaksgryta med bla paprika, potatis och fänkål, råris och sojgurt.


torsdag 19 januari 2012

Dinkelbröd

Receptet kom från baksidan av mjölpaketet. Bra grej! Tomatsoppa till.

Kokosbollar

Spaghetti aglio olio e peperonico

Förut jobbade vi på en italiensk restaurang och då fanns den här rätten på menyn. Den är genial i all sin enkelhet. Koka spaghetti. Stek skivad röd chili och skivade vitlöksklyftor i rikligt ned olivolja. Blanda ned pastan när den är klar. Ha på salt och svartpeppar (och eventuellt ost). Godaste nattmaten!

måndag 16 januari 2012

Palsternacka

Palsternacka, potatis och vita bönor. Hur kul att äta själv? Så här kul!

onsdag 11 januari 2012

Daal

Det här receptet, fast med olja eller mjölkfritt margarin istället för smör. Vi lagar den flera gånger i månaden tror jag. Ris är gott till!

tisdag 10 januari 2012

Tomatpesto

1 burk soltorkade tomater i olja, 1 dl solrosfrön, 1 dl mandlar. Salt, peppar, färsk basilika sí hay. Mixa härligheten. Ät med t.ex. pasta.

söndag 8 januari 2012

Potatisgratäng och grillat

Till middag blev det potatisgratäng med kalamataoliver och rödlök och såklart lite grillat ;---) Kung markattas marinerade tofu och zucchinistavar var det som frästes. Sallad med spenat, kål, selleri, avocado, tomat och citron fick också plats på tallriken.

Zserbo Szelet


Zserbo Szelet (på svenska typ Gérbeaudbitar) är en ungersk bakelse skapad av av mästerkonditorn Gérbeaud under slutet av 1800-talet. Jag åt Zserbo Szelet första gången i Budapest och det var typ en större upplevelse än resten av resan. Bakelsen består av en slags pajdeg, aprikosmarmelad/sylt och malda valnötter. Toppad med chokladglasyr. Ja, den är magnifik. Har längtat efter den snart fyra år så idag var det dags att göra ett första eget försök.

Ingredienser
200 g valnötter
2,5 dl socker
9,5 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
1 msk socker
0,5 tsk bakpulver
300 gram mjölkfritt margarin
3 msk krossade linfrön + 9 msk vatten
1 pkt jäst för söta degar
1,25 dl Yofu

1 burk (ca 300 gram) aprikosmarmelad eller sylt
200 gram mörk blockchoklad
50 gram mjölkfritt margarin

Gör såhär
Mal valnötterna och blanda med 2,5 dl socker. Ställ åt sidan.

Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt. Tillsätt 300 gram margarin och knåda ihop det med mjölblandningen.
Koka upp linfrön och vatten. Låt koka i en minut. Sila bort linfröna.
Blanda linfröspadet med Yofu. Smula ner jästen och rör om noggrant. Knåda ihop blandningen med resten degen.

Dela degen i fyra och kavla ut plattor lagom stora för att passa en 30 x 25 cm stor form.



Lägg en degplatta i botten och stryk över en tredjedel av aprikosmarmeladen och därefter en tredjedel av nötblandningen. Varva likadant i tre omgångar och avsluta med den fjärde degplattan. Låt jäsa i en timme under bakduk.





Grädda i 175 grader i 45 minuter.















Låt svalna. Koka upp lite vatten i en kastrull och lägg på en värmetålig skål som lock. Smält choklad och margarin i skålen. Häll på chokladsmeten på kakan. Låt svalna igen. Dela i rutor och garnera gärna med valnötter och/eller aprikosbitar.

Legyen jó ízlés! (Enligt Google översätt är det 'låt väl smaka' på ungerska =D )

lördag 7 januari 2012

Nudelwok med gurksallad


Idag lagade vi vår paradrätt och den blev aaaaaasgod.

Förenklat recept (hoppas ni fattar att man måste hacka grönsakerna och sånt där):

1 pkt risnudlar
½ zuccini
½ pkt Istället för kyckling
1 fänkål
1 ask cocktailtomater
Cashewnötter
Broccoli
1 burk kokosmjölk
Sockerärter
Bambuskott
Currypasta (vi hade röd)
Japansk soja
Sesamolja
Chili
Vitlök

Stekte först Istället för kyckling och zuccini, lade det åt sidan och hällde i 1-2 glas vatten och 1 msk currypasta och soja i pannan. Sen lade jag ner risnudlarna och satte på locket. När de är lite halvmjuka öste jag ner kokosmjölk. Sedan allt annat förutom nötter, tomater och sockerärter. Låt wokas en kortis bara. Det måste vara krispigt!!!! Innan servering har jag i nötter, tomater och hackade sockerärter. Mmmm.


I Joans gurksallad är det gurka, selleri, rödlök, koriander, lime, soja och chili.

Nyårsbuffé

På nyår var det ett sjujäkla knytkalas hos oss. Allt veganskt förstås. Tillsammans lagade och åt vi det här:

Minipizzor med basilika, tofu, soltorkade tomater, oliver, med mera med mera.

Hemgjord seitan!!!!

Fänkål och soltorkade tomater kokade i vitt vin

Kall tomat-, paprika- och gurksoppa med chili och citron

Bönsallad med koriander

Tre sorters bröd

Basilika- och mandelpestorullar

Alltihop + citron- och ruccolarisotto

Middagen avslutades med fruktsallad med limoncello samt chokladsnittar

tisdag 3 januari 2012

Morotssoppa

Min kille är sjuk så jag gjorde en soppa som borde skrämma iväg förkylningen. Jag älskar inte kokad morot men försöker lära mig att äta det eftersom morot är nyttigare kokad. Mixad smakar den inte lika mycket som kokad morot som annars.

Ingredienser
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
Olja
Curry
1-2 tsk sambal oelek
1,5 dl röda linser
3-5 morötter
1 l vatten
2 buljongtärningar
1-2 apelsiner
3-5 cm färsk ingefära
Salt

Gör så här:
Stek lök och vitlök i oljan tills det blir glansigt.
Tillsätt curry, röda linser och sambal oelek och stek lite till.
Tillsätt moroten, skalad och i bitar, och därefter vatten och buljong.
Koka tills moroten är mjuk, ca 15 minuter.
Pressa apelsinerna och skala och riv ingefäran.
Ta av plattan och mixa slät.
Tillsätt pressade apelsiner och riven ingefära. Salta om det behövs.

Servera med limeklyftor, lite koriander om du har, och knäckebröd med naturell creamy spread.