onsdag 28 december 2011

Julmiddag


Vi är fasligt traditionella på julen och det är väldigt noga vad som äts och i vilken ordning. Såhär ligger det till.

Förrätt 1: Sill utan sill
Finhackad gul lök med ett täcke av sojagräddfil och hackad saltgurka och rödbeta i tjusiga mönster (syns dock inte på bilden eftersom jag slafsat upp det på min tallrik). Serveras med kokad potatis.



Förrätt 2: Växlande! I år var det auberginesill på rågbröd
Aubergine kokas i saltat vatten och marineras - gärna ett dygn i förväg! Vi hade två olika sorter. En med senap, dill, kapris och rödlök och en med curry.



Förrätt 3: Romtoast
Tångrom, finhackad gul lök, svartpeppar och havregrädde i en salig blandning! Serveras på rostat bröd med smör.

Varmrätt: Julskinka utan rumpa, hasselbackspotatis, kålrotslåda och mörkgrön sallad
Vegansk julskinka har vi inte varje år utan det passar minst lika bra med tzay, sojafiléer, grillad tofu eller något annat gott. Hasselbackspotatisen är gratinerad med riven sojaost blandad med havregrädde. Salladen består av grönkål, savoykål, spenat, ruccola och mycket persilja. Kålrotslådan gjorde jag i år och den blev god! Recept kommer i nästa inlägg.




Efterrätt 1: Ost och kex
Valnötsost från Seitanfoods, Creamy spread vitlök & örter, kex och vin


Efterrätt 2: Vaniljglass med bär och tjinuskisås
Tofulines vaniljglass i svart paket tycker jag är godast och smakar mest vanilj. Strö frysta bär över glassen (gärna sura bär som tranbär, lingon och röda vinbär) och häll över kokhet tjinuskisås så bären tinar! Tyvärr saknas bild :C

Sist men inte minst: Kaffe!

Inga kommentarer: